Betygsurval
Den sökandes betygsmeriter avgör vem som blir antagen i betygsurvalet. Meriterna i betygsurvalet består av betyg från svensk gymnasial utbildning, utländska betyg eller omdömen från folkhögskola.
Betygen räknas om till ett meritvärde. Meritvärdet består av jämförelsetalet (dvs. betygsgenomsnittet) och eventuella meritpoäng/meritpoängskompensation. För sökande med meriter från folkhögskola består meritvärdet av studieomdömet från folkhögskola.
I betygsurvalet finns tre urvalsgrupper:
- direktgrupp (BI) – sökande med avslutade gymnasiestudier som ger behörighet utan kompletteringsbetyg
- kompletteringsgrupp (BII) – sökande som har kompletterat för att uppfylla behörighetskraven
- folkhögskolegrupp (BF) – sökande med studieomdöme från folkhögskola
Regeringen beslöt att sökande med gymnasieexamen som ingår i BI under tre år (höstterminen 2014-vårterminen 2017) skulle tilldelas platser i en egen urvalsgrupp (BIex).
Läs mer om hur meritvärdet räknas ut
Minst en tredjedel av platserna fördelas utifrån betyg
Minst en tredjedel av platserna på en utbildning ska normalt tillsättas utifrån betyg. I betygsurvalet prövas de sökande i tre urvalsgrupper, beroende på utbildningsbakgrund, och om de har kompletterat sina betyg i efterhand. Grupperna beskrivs nedan. Observera att man kan vara behörig i flera urvalsgrupper i betygsurvalet. Då prövas man i alla grupper som man är behörig i. Den som har ett giltigt högskoleprovsresultat prövas dessutom i högskoleprovsurvalet.
Utbildningsplatserna fördelas så här
Först fördelas platserna i förhållande till antalet behöriga sökande i betygsgruppen (BI/BII) och folkhögskolegruppen (BF).
Sedan platserna har fördelats i respektive grupp, fördelas platserna i betygsgruppen i förhållande till antalet behöriga sökande i BI och BII.
En tredjedel av platserna i BII förs över till BI.
Platserna i BI fördelas i två grupper, BI och BIex.
Platserna i BI och BIex fördelas i förhållande till antalet behöriga sökande i respektive grupp. Sökande med gymnasieexamen ingår inte i beräkningen av platser i BI.
De sökande rangordnas sedan efter sitt meritvärde i varje urvalsgrupp.
Urvalsgrupperna
BI (Direktgruppen)
- sökande med betyg från svensk gymnasieskola (utan komplettering)
- sökande med betyg från svensk gymnasial vuxenutbildning, där minst två tredjedelar av gymnasiepoängen är kurser från gymnasial vuxenutbildning. (utan komplettering)
- sökande med betyg från gymnasieskolans yrkesprogram som lett till en yrkesexamen i kombination med sådana betyg från gymnasial vuxenutbildning som ger grundläggande behörighet
- sökande med betyg från utländsk utbildning på gymnasial nivå med eller utan komplettering med betyg från gymnasial vuxenutbildning som ger grundläggande behörighet
BII (Kompletteringsgruppen)
- sökande med betyg från svensk gymnasieskola som har kompletterat inom gymnasial vuxenutbildning eller genom prövning
- sökande med betyg från svensk gymnasial vuxenutbildning, där mindre än två tredjedelar av gymnasiepoängen är kurser från vuxenutbildningen
- sökande med betyg från utländsk utbildning på gymnasial nivå (med annan komplettering än för att styrka grundläggande behörighet)
-
sökande som har konkurrenskompletterat prövas i både grupp I och II
BF (Folkhögskolegruppen)
- sökande med intyg om grundläggande behörighet och studieomdöme från folkhögskola
BIex (Gruppen för sökande med gymnasieexamen)
- sökande med gymnasieexamen från gymnasiet eller gymnasial vuxenutbildning