”Brevväxling på engelska ökar motivationen till språkstudier”

Helena Paladino, lärare på Utsäljeskolan i Huddinge, och hennes elever brevväxlar med elever från en skola i Italien. Syftet är att öka elevernas motivation till att studera engelska som andraspråk. "eTwinning fungerar toppenbra för att få in den internationella vinkeln i undervisningen. Eleverna får ett direkt kvitto på varför det är bra att kunna andra språk."

Elever från Utsäljeskolan visar upp brev från brevväxling med elever i Italien. Elever från Utsäljeskolan brevväxlar på engelska med elever i Italien. I sina brev beskriver de bland annat sin skola, omgivningar, sina intressen och hur de firar olika högtider.

Projektet som innehåller brevväxlingen heter Primary and lower secondary school european pen pals: Discovering new cultures thanks to English as a "lingua franca”. Helena och hennes klass samarbetar med en skola belägen i staden Serramazzoni, en mindre ort i provinsen Modena mellan Milano och Bologna.

– Jag startar upp det i årskurs fyra och vi börjar med att kommunicera klassvis och per e-post, berättar Helena Paladino.

Så småningom delas eleverna in i par så att de kan fortsätta korrespondensen individuellt och via traditionell post, med brevpapper och kuvert som läggs på postlådan. Helena Paladino och hennes elever börjar med att skriva introduktionsbrev och skapar en första kontakt. De berättar vilka de är, om sina familjer och om sina intressen. I sina brev beskriver de på engelska skolans gård som har fotbollsplan, sandgrop, gungor och klätterställningar.

– De berättar hur de firar jul och påsk, att köttbullar och potatismos, surströmming, sill och prinskorv är vanliga rätter och råvaror i Sverige och hur viktigt det är med fika och om hur glada vi är i godis. De tränar sig i ordkunskap och välskrivning när de skriver för hand. Det har de tyckt varit roligt och också att få vänta tills svaret från brevkompisen kommer. Det har gjort det lite extra spännande, säger Helena Paladino.

Elever skriver en bok tillsammans

Eleverna bygger sedan på projektet med videor och bilder. Populära filmer som de har skapat är matlagningsfilmer där alla lagar sin favoritmat hemma i köket. Det har till exempel blivit spaghetti och köttfärssås som ju är italienskt.

– Barnen har haft filmen i hemläxa och det har varit väldigt uppskattat. De har också filmat sin hembygd Huddinge men även gjort filmer i vilka de har berättat om hur de firar jul.

Helena Paladino ser en kontinuerlig utveckling hos sina elever och kopplar på nya saker så mycket som det går i projektet. Förra terminen skrev skolorna en bok ihop.

– Den handlade om att vår Pippi Långstrump mötte deras Pinocchio. De skrev och ritade bilder till berättelsen. Det var fantastiskt roligt och mycket engagerande för alla. För oss lärare blir det helt enkelt roligare att undervisa. Projektet tar mer tid och kräver ett engagemang utöver det vanliga men jag känner att jag gör det för eleverna. De har en sådan nytta av att se vad det ger att kunna ett annat språk, säger Helena Paladino.

Nya idéer och aktiviteter läggs till löpande

Brevvänsprojektet är grunden men boken och inslag av tävlingar i projektet gör att det aldrig känns upprepande.

– Det gillar barnen. Bästa recept, bästa video, bästa...Tävlingarna ökar spänningen och det är bara roligt då vi tävlar i grupp, vilket kräver samarbete och kompromisser som också är nyttigt att lära sig. Förhoppningen är att så många som möjligt ska fortsätta ha kontakt med varandra. Jag vet att några har fortsatt att spela digitala spel tillsammans efter projektet.

Helenas samarbete har lett till att hon har kontakt med sin kollega i Italien flera gånger i veckan och de har även träffats. Hennes kollega har varit i i Stockholm och hälsat på och Helena har varit på besök i Serramazzoni. Klassens projekt har blivit uppmärksammat. Det fick i år utmärkelsen National Quality Label.

Helena Paladino är nyligen hemkommen från Sevilla, Spanien, där hon har träffat kollegor från Europa och diskuterat eTwinning.

– Det var en konferens i två dagar där vi som arbetar med eTwinning träffades för att ta del av olika presentationer och lära oss om nya digitala verktyg. Det fanns också möjlighet att hitta nya samarbetspartners. Jag och en kollega reste dit och vi fick en riktig energiboost. Vi fick så många nya inspel på hur vi skulle kunna starta nya projekt. Det känns som att eTwinning används mycket mer ute i övriga Europa än i Sverige. Men det hoppas jag vi kan ändra på, eTwinning är ett bra verktyg i undervisningen. Allt blir mycket roligare, både för elever och lärare, säger Helena Paladino.

Nya projekt med partners i Europa är på gång

Nu planerar hon för ett nytt projekt tillsammans med en kollega från Utsäljeskolan och nya partners i Holland, Tyskland och Serbien. De ska skapa reklamfilmer om sina skolor.

– Det passar oss väldigt bra, vi håller precis på att bygga ny skola som vi ska flytta in i inom kort. Vi gör reklam om den nya skolan på svenska och på engelska. Det ska bli spännande. Jag har flera projekt på gång och nu finns det kollegor på min skola som vill börja arbeta i eTwinning. Så det sprider sig!

Senast uppdaterad: 19 maj 2025