Lyssna

Innan du ansöker

Du kan ansöka om ett utlåtande av UHR som visar vad din utländska utbildning motsvarar i det svenska utbildnings­systemet. Utlåtandet kan du sedan använda när du till exempel söker jobb.

Ett utlåtande är ett kostnadsfritt digitalt dokument som visar hur UHR bedömt vad din utländska utbildning motsvarar i det svenska utbildningssystemet. Det är inte en svensk examen. Mer om utlåtandet.

Utlåtande över en eller flera utbildningar

UHR bedömer utländska gymnasieutbildningar, eftergymnasiala yrkesutbildningar och högskoleutbildningar. 

När du ansöker om ett utlåtande fyller du i information och laddar upp dokument för den eller de utbildningar som du vill ha en bedömning av.

Om du har flera utbildningar som du vill ha bedömda – till exempel en gymnasieutbildning och en högskoleutbildning – så anger du det i din ansökan och laddar upp dokument per utbildning, först den ena och sedan den andra. När allt är uppladdat och ifyllt skickar du in din ansökan.

Andra bedömer utbildningar till reglerade yrken

Andra myndigheter ansvarar för bedömning av utbildningar som leder till yrken som är reglerade i Sverige. Till exempel ansvarar Socialstyrelsen för  läkar- och sjuksköterskeutbildningar och Skolverket för lärarlegitimation.

Vem kan ansöka om att få ett utlåtande?

Alla personer som har rätt att arbeta i Sverige har också möjligheten att få en bedömning av sin avslutade utländska utbildning. Det betyder att du som är medborgare i ett EU/EES-land eller har uppehållstillstånd, arbetstillstånd eller giltigt LMA-kort kan ansöka om en bedömning.

Det finns fler sätt att visa din identitet och att du har rätt att ansöka om en bedömning, läs mer om det här.

Du kan också läsa mer om vilka övriga dokument du behöver skicka med i din ansökan.

När behöver du ett utlåtande?

Ett utlåtande visar vad din utbildning motsvarar i det svenska utbildningssystemet och kan vara till hjälp när du till exempel ska söka jobb. Men du måste inte ha ett utlåtande för att få söka jobb i Sverige.

Aktuell handläggningstid

Den genomsnittliga handläggningstiden för en bedömning är cirka 2−5 månader. Vi börjar handlägga ärendet först när det är komplett med alla dokument som behövs för en bedömning.

Har du frågor?

Få svar på dina frågor med hjälp av vår FAQ. Hittar du inte din fråga är du välkommen att kontakta oss.

Vanliga frågor om bedömning av utländsk utbilding

Kontakta oss

Ansök om bedömning av din utländska utbildning - på svenska.
Ansök om bedömning av din utländska utbildning - på engelska.

Få en bedömning av din utländska utbildning

Ska du söka jobb och har utbildning från ett annat land än Sverige? Eller vill du studera vidare här? Så här kan UHR hjälpa dig att förklara din utbildning!

Senast uppdaterad: 8 juni 2023