Så här gör du för att ansöka om bedömning av din utländska utbildning. Vi guidar dig genom webbansökan och visar vilka dokument som du behöver skicka in.

Ansök om bedömning av din utländska utbildning - på svenska.
Ansök om bedömning av din utländska utbildning - på engelska.

För att kunna ansöka ska du komma från ett EU/EES-land, eller visa att du har ansökt om uppehållstillstånd i Sverige.

Det visar utlåtandet

När vi har bedömt din utländska utbildning får du ett utlåtande som visar vad  utbildningen motsvarar i det svenska utbildningssystemet. Detta är gratis och kan till exempel underlätta för arbetsgivare när du söker jobb. Utlåtandet är inte ett måste för att söka arbete, legitimation av ett reglerat yrke eller för att ansöka till högskolan.

Guide genom webbansökan

Här guidar vi dig genom webbansökan steg-för-steg:

Så ansöker du - på svenska (pdf)
Så ansöker du - på engelska (pdf)
Så ansöker du - på engelska med kommentarer på arabiska (pdf)

Dokument som behöver du förbereda

Beroende på vilken utbildning du har, behöver du ladda upp olika dokument i ansökan. I  webbansökans frågor och svar ser du vad som gäller för just dig. Dokumenten ska vara inskannade originaldokument i pdf-format. Här är några vanliga dokument:

Examensbevis

Ett examensbevis bevisar att din utbildning är avslutad med en examen (kallas även diplom, degree eller degree certificate). Du behöver ha det på originalspråk och i översättning.

När det gäller gymnasiet så kan du i vår pdf Rätt dokument från din gymnasieutbildning se de vanligaste dokumenten för utbildningar som ger tillträde till högskolestudier, sorterat på land.

Ämnesförteckning

Personlig ämnesförteckning (of­ficial transcript) på originalspråk och i översättning.

Personbevis

Personbevis skriver du ut från Skatteverkets webbplats. Om du inte har möjlighet att få ett personbevis bifogar du istället en kopia av ditt pass (för EU/EES medborgare) eller av pass tillsammans med bevis över inlämnad ansökan om uppehållstillstånd (vi godtar giltigt LMA-kort). I passet är det sidorna som innehåller namn och övriga personuppgifter som ska kopieras.

Om du har ett annat namn på betyget än ditt nuvarande namn ska du bifoga uppgift om namnbyte. Om tidigare namn inte står på personbeviset, kan du till exempel bifoga ett vigselbevis.

Översätt utbildningsdokument

Om du har utbildningsdokument på andra språk än engelska, franska, spanska, tyska eller de nordiska språken, ska de översättas. Översättningen ska göras av en auktoriserad översättare till svenska eller till något av språken ovan.

Du kan hitta översättare på Kammarkollegiet.

Om du är inskriven på Arbetsförmedlingen kan du få gratis översättning av dokument vid ett tillfälle.

Komplettera din ansökan

Vi hör av oss till dig via e-post om du behöver komplettera din ansökan med fler dokument. Du kan då svara på på e-posten och skicka med de dokument som saknas i pdf-format. Det går inte att ladda upp dokument i ett redan pågående ärende. Då skapar du två olika ärenden som kan försena handläggningen av ditt ärende.

Du kan också skicka kopior av dokumenten med vanlig post till:
Universitets- och högskolerådet
Box 450 93
SE-104 30 Stockholm

Markera dina dokument med det registreringsnummer som du fick till din e-post när du gjorde ansökan. Dokumenten behöver inte vidimeras. Vi börjar inte handlägga ditt ärende förrän alla dokument har kommit till oss så var noga att skicka allt som behövs så snart som möjligt.

Om du redan har ett utlåtande från oss, behöver du bara ansöka om ett nytt om du gått en ny utländsk utbildning och fått en examen.

Mer information i webbansökan

Under frågor och svar i webbansökan hittar du mycket information.

Senast uppdaterad: 29 november 2018