Är du intresserad av en EU-karriär och vill veta mer om vad som krävs för att lyckas? UHR:s webbinarier tar upp relevanta saker som är bra att veta när du söker arbete och praktik, samt att du får en inblick i hur det är att arbeta vid EU:s institutioner.

Webbinarium: Urvalsförfarande för kärnkraftsinspektörer


Vad: Webbinarium om Urvalsförfarande för kärnkraftsinspektörer.
När: Inspelning från den 29 mars.
Arrangör: Universitets- och högskolerådet tillsammans med Europeiska kommissionen.

Ett informationwebbinarium för dig som vill söka tjänsten Kärnkraftsinspektör vid Europeiska kommissionen i Luxemburg.Mats Olsson, kärnkraftsinspektör vid Europeiska kommissionen, berättar om sitt arbete som kärnkraftsinspektör och svarar på frågor.

Ansökningsomgången för tjänsten öppnade den 18 mars och sista ansökningsdag är den 20 april kl 12:00 (Brysseltid).

Till sidans topp

Samtal: Karriärmöjligheter vid Europeiska stödkontoret för asylfrågor (EASO)


Vad: Webbinarium om karriärmöjligheter vid Europeiska stödkontoret för asylfrågor.
När: Inspelning från den 26 mars.
Arrangör: UHR tillsammans med Europeiska stödkontoret för asylfrågor (EASO). 

Vill du veta mer om hur det är att arbeta vid Europeiska stödkontoret för asylfrågor (EASO) i Malta? Funderar du på vad som behövs för att få anställning eller praktikplats vid EASO?

Lyssna på vårt inspirerande samtal med Daniel Sjöberg, Senior Dublinhandläggare, som ansluter från Valletta för att berätta om EASO, om sitt jobb och för att svara på dina frågor.

Till sidans topp

Samtal: Karriärmöjligheter vid Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter (FRA)


Vad: Inspelning från ett samtal med Nataša Bošković, minsterråd, Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen och Jonas Grimheden, Programme Manager – Supporting Human Rights Systems Institutional Cooperation & Networks, Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter. 
När: Inspelning från den 25 mars (20 min).

Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter är en EU-byrå för grundläggande rättigheter och som ger objektiva, faktabaserade råd till EU:s och medlemsländernas beslutsfattare. Byrån bidrar därmed till mer välgrundade debatter, strategier och lagar om grundläggande rättigheter, särskilt när det gäller diskriminering, tillgång till rättslig prövning, rasism och främlingsfientlighet, uppgiftsskydd, brottsoffers rättigheter och barns rättigheter. Byrån bidrar även till att främja och skydda de grundläggande rättigheterna i hela EU och samarbetar med sina partner för att samla in och analysera uppgifter genom socialrättslig forskning och för att informera och öka kunskapen om rättigheter.

Till sidans topp

Samtal: Karriärmöjligheter vid Europeiska kommissionens Gemensamma forskningscentrumet (JRC)


Vad: Inspelning från ett samtal med Asia Riazantceva, samordnare EU-rekrytering, Universitets- och högskolerådet och Karl Fredrik Nilsson, Senior Expert vid Europeiska kommissionens gemensamma forskningscentrumet (Joint Research Centre).
När: Inspelning från den 15 mars (25 min).
Arrangör: UHR tillsammans med Europeiska kommissionen.

Till sidans topp

Samtal: Karriärmöjligheter hos European Maritime Safety Agency (EMSA)


Vad: Inspelning från ett samtal med Nataša Bošković, minsterråd, Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen och Anna Bizzozero, Administrativ handläggare för CISE, Department 2 – Safety, Security and Surveillance, Europeiska sjösäkerhetsbyrån (EMSA).
När: Inspelning från den 5 mars (30 min).
Arrangör: UHR tillsammans med Sveriges ständiga representation.

Anna berättade om karriärmöjligheter vid EMSA, vilka frågor byrån arbetar med och hur det är att bo och arbeta i Lissabon på en EU-byrå. Anna pratade även om sin karriärväg, från statsanställd på en svenskmyndighet, nationell expert och nu som Temporary Agent på EMSA. Anna rekommenderar alla svenskar att våga söka kontrakttjänster på EU-myndigheter. Lyssna och inspireras.

Till sidans topp

Samtal: Karriärmöjligheter hos Europeiska unionens cybersäkerhetsbyrå (Enisa)


Vad: Inspelning från ett samtal med Nataša Bošković, minsterråd, Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen och Jörgen Samuelsson, Cybersäkerhetsexpert-Cybersäkerhetscertifiering vid Europeiska unionens cybersäkerhetsbyrå (Enisa).
När: Inspelning från den 23 februari kl.10.00–10.35.
Arrangör: UHR tillsammans med Sveriges ständiga representation.

Till sidans topp

Webbinarium: inför ansökan till handläggare inom hållbart jordbruk och landsbygdsutveckling


Vad: Inspelning från webbinarium om ansökan till urvalsförfarande till handläggare inom hållbart jordbruk och landsbygdsutveckling. Vi tar upp många bra tips kring ansökan och svarar på olika inkommna frågor. 
När: Inspelning från den 4 februari kl.14.30–15.00.
Arrangör: UHR tillsammans med Europeiska kommissionen.

Hur är det att arbeta som handläggare med fokus på hållbart jordbruk och landsbygdsutveckling vid Europeiska kommissionen och hur gör man för att söka den typ av arbete?

Agneta Sturesson, assisterande handläggare pâ DG AGRI (Unit Implementation support and IACS), berättar om sitt arbete. Du kommer få tips på vad du ska tänka på om du vill söka tjänst som handläggare inom hållbart jordbruk och landsbygdsutveckling (AD6).

Asia Riazantceva, samordnare för EU-rekrytering på UHR och Nataša Bošković, Minister Counsellor på Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen, inleder och avslutar webbinariet.

Till sidans topp

Webbinarium: inför ansökan till urvalsförfarande svenskspråkiga översättare


Vad: Webbinarium om ansökan till urvalsförfarande svenskspråkiga översättare. Vi tar upp många bra tips kring ansökan och svarar på olika inkommna frågor. 
När: Inspelning från den 27 januari kl.10.00–10.45.
Arrangör: UHR tillsammans med Europeiska kommissionen.

Hur är det att arbeta som översättare på Europeiska kommissionen och hur gör man för lyckas med sin ansökan?

Eva Bartholdson, som är översättare på DG Translation vid Europeiska kommissionen, berättar om vad det innebär att vara översättare i EU:s förvaltning. Du kommer också få tips på vad du ska tänka på om du vill söka tjänst som översättare (AD5).

Hon kommer bland annat att berätta vilka arbetsuppgifter en översättare vid Europeiska kommissionen har och hur en vanlig arbetsdag ser ut. Asia Riazantceva, samordnare för EU-rekrytering på UHR inleder och avslutar webbinariet. Som deltagare kommer du att ha möjlighet att ställa egna frågor och inspireras inför att skicka din egen ansökan.

Till sidans topp

Webbinarium: Europeiska investeringsbanken – vad gör den?


Vad: Webbinarium: Europeiska investeringsbanken – karriärmöjligheter.
När: Inspelning från den 8 okt 2020. 
Arrangör: UHR i samarbete med Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen och EIB Group representation in Sweden.

Om man trivs i en internationell miljö och vill jobba med något som betyder något är det här en spännande möjlighet.

Liisa Raasakka, Head of the EIB Group representation in Sweden, kommer att berätta om Europeiska investeringsbanken och Europeiska investeringsfonden som ligger i Luxemburg samt hur det går till när man söker en tjänst eller traineeplats.

Moderator: Nataša Bošković, ministerråd, Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen.

Till sidans topp

Webbinarium:  Junior Professionals in Delegation (JPD)  


Vad: Webbinarium om EU:s praktikprogram Junior Professionals in Delegation. Vi tar upp många bra tips kring ansökan och svarar på olika inkommna frågor. 
När: Inspelning från den 3 december 2020.
Arrangör: UHR tillsammans med Sida.

I samarbete med Sida anordnade Universitets- och högskolerådet ett informationswebbinarium om JDP.

JPD-programmet riktar sig till unga akademiker som är intresserade av en internationell karriär. Det ger också unga kvalicerade akademiker möjlighet att få erfarenhet från praktik inom EU:s utrikestjänst (EEAS) och EU:s delegationer över hela världen och att få en djupare insikt i deras arbete med att genomföra EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik.

För att kunna söka till programmet krävs följande:

  • svensk medborskap
  • masterexamen/magisterexamen
  • 0- 4 års relevant, betald arbetslivserfarenhet
  • mycket goda kunskaper i engelska och goda kunskaper i ett tredje språk.

Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida), presenterar JPD-programmet och berättar om ansökningsprocessen, urvalet av kandidater samt ger tips och råd om hur man skriver en lyckad ansökan. 

Till sidans topp

Livesändning på Instagram – så skriver du en bra ansökan

Vad: Livesändning på Instagram @eucareerssweden – så skriver du en bra ansökan. Inspelning finns på Instagram @eucareerssweden 
Arrangör: UHR tillsammans med Europaparlamentet.

Klara Sonne och Christopher Engberg Dahl är praktikanter på Europaparlamentets representation i Stockholm. Den 19 november kl. 12:00 gick vi live på Instagram @eucareerssweden och pratade med Christopher och Klara som gav tips och råd kring praktikmöjligheter och hur du skriver en bra ansökan. 

Till sidans topp

Webbinarium: College of Europe


Vad: Webbinarium: College of Europe.
När: Inspelning från den 18 november 2020.
Arrangör: UHR i samarbete med College of Europe.
Gästtalare: Oleksandr Hleba, College of Europe alumn, akademisk assistent.

Om du funderar på att söka den ettåriga påbyggnadsutbildningen College of Europe är det här ett webbinarium för dig! Webbinariet kommer bland annat att handla om studier- och stipendieprogram. Påbyggnadsutbildningarna genomförs i Brygge i Belgien och Natolin i Polen och riktar sig till studerande och yngre yrkesverksamma på högre akademisk nivå inom:

  • Juridik
  • Ekonomi
  • Statsvetenskap
  • Administration
  • Internationella relationer.

Utbildning vid College of Europe är meriterande för dig som önskar arbeta inom EU. Enligt The Times är ”College of Europe, i den medeltida belgiska staden Brygge, för den europeiska politiska eliten vad Harvard Business School är för amerikanskt näringsliv. Det är ett drivhus där ambitiösa och talangfulla går för att knyta kontakter”.

Universitets- och högskolerådet (UHR) administrerar stipendier för studier vid College of Europe. Stipendiet är ett bidrag till kost och logi under utbildningen. Den studerande får själv stå för övriga kostnader, till exempel kursavgift och resor.

Till sidans topp

Webbinarium: Praktikmöligheter vid Europaparlamentet


Vad: Webbinarium: Praktik vid Europaparlamentet.
När: Inspelat webbinarium från den 29 oktober 2020.
Webbinarspråk: Engelska.
Arrangör: UHR i samarbete med Europaparlamentet Trainee Outreach and Recruitment Unit. Joel Pereira, Staff File Manager European Parliament berättar om de möjligheter till praktik hos dem.  

Är du nyfiken på Europaparlamentets arbete och vill få en inblick i Europaparlamentets vardag? Vill du förbättra dina kunskaper om EU? Om svaret är ja, är praktik vid Europaparlamentet något för dig. Webbinariet handlar om praktikmöjligheter som bland annat Schuman Traineeship. 

Till sidans topp

Hur är det att arbeta som sekreterare i EU:s institutioner och hur gör man för att söka den typ av arbete?


Vad: Inspelat webbinarium om att arbeta som sekreterare i EU.När: Inspelning från den 25 juli 2020 (30 min). 

Till sidans topp

Bygg din drömkarriär – starta med Blue Book!


Vad: Inspelat webbinarium som handlar om hur du skriver en bra praktikansökan till Blue Book Traineeship. 
När: Från den 20 juli 2020 (cirka 60 min).

Till sidans topp

EU söker specialister inom yttre förbindelser -få inspiration och tips i vårt webbinarium

Vad: Inspelat webbinarium om handläggare yttre förbindelser.
När: Inspelning från den 14 juli 2020 (45 min).

Till sidans topp

Senast uppdaterad: 31 mars 2021