Erasmus+ kontaktseminarier

Söker din organisation partners för ett projektsamarbete inom Erasmus+? Eller behöver ni fördjupa er i ett specifikt tema? Då kan du delta på ett kontaktseminarium som arrangeras av de olika Erasmus+ kontoren i Europa.

Fyra kollegor samarbetar framför datorer.

Training and Cooperation Activities (TCA), som är den officiella benämningen på Erasmus+ kontaktseminarier, utgör ett viktigt stöd och verktyg för Erasmus+ programmet. TCA-seminarierna ger deltagarna möjlighet att  utbyta erfarenheter och skapa gemensamma projekt. Deltagarna får stöd för att arbeta med organisationens behov och internationaliseringsidéer. Seminarierna skapar också möjligheter för att hitta samarbetspartners, nätverka och få in nya, innovativa idéer till verksamheten. TCA:er är inte begränsade till kontaktskapande seminarier, utan kan även innebära tematiska seminarier, studiebesök och annat. För att ansöka om att delta på ett TCA behöver din organisation vara verksam inom utbildningsområdena skola, yrkes-, vuxen- eller högre utbildning. 

Ansökan för att delta

Du ser vilka TCAer som Sverige har plats på i listan nedan. Följ länken för att läsa mer om seminariet och ansöka om en plats. Du kan även se alla seminarier som arrangeras runt om i Europa på Salto-plattformen, under "events".

För att ansöka behöver du först skapa ett konto och logga in. Du ser då om seminariet är öppet för svenska deltagare gnom att  knappen "apply" är grön. För att ansöka om en plats klickar du på "apply", fyller i och skickar in ansökan.

Salto Education and Training

Du får besked om du har blivit beviljad en plats någon vecka efter att ansökan stängt.

Vi går igenom de ansökningar som kommer in utifrån hur väl de passar in i kontaktseminariets tema och målgrupp. Om vi har fler kvalificerade ansökningar än antal platser genomför vi ett urval. Vi strävar då efter organisatorisk och geografisk spridning bland deltagarna.

Om din ansökan beviljas

Blir din ansökan beviljad får du ett beslut från oss med särskilda instruktioner gällande resebokning. I korthet bokasr du resan själv, i enlighet med den rutin ni har på din arbetsplats. Vi ersätter i efterhand din arbetsgivare förr esekostnaderna, till ett maxbelopp om 650 euro.  Seminarieavgift och boende står den arrangerande organisationen för.

Du får ersättning i efterhand

Efter att du har deltagit i seminariet behöver du begära ersättning för resekostnaderna genom en särskild utbetalningsblankett som du skickar in till Universitets- och högskolerådet, tillsammans med underlag som styrker kostnaderna.

För att vi ska behandla din begäran behöver du besvara en utvärdering av seminariet. Du måste även skicka med en kopia på det deltagarbevis du får från seminarieanordnaren. Detaljerade instruktioner för detta skickas ut till dig efter genomfört seminarium.

Efter att vi tagit emot din utvärdering, kopia på ditt deltagarbevis samt din utbetalningsblankett betalar vi ut ett resebidrag till din organisation/arbetsgivare. Ersättningen täcker de faktiska reskostnaderna, dock upp till max 650 euro. Din organisation ska spara de ursprungliga underlagen och tillhörande bokföring.

Erasmusprogrammet (2021-2027) lyfter fram vikten av den nya ackrediteringsmodellen. Ta del av några röster från ett TCA-seminarium i Helsingborg, arrangerat av UHR i april 2023 för lärare, rektorer och övrig pedagogisk personal inom Erasmus+-ackrediterade organisationer. Syftet med seminariet var att stötta samt öka kapaciteten hos organisationer som har en Erasmus+ackreditering inom skola, yrkesutbildning eller vuxnas lärande.

Två av deltagarna, en lärare från Lettland och en rektor från Sverige, sammanfattar sina intryck från seminariet.

Inara Grocé, lärare och projektledare

Inara Grocé är lärare och projektledare på Janis Ivanovs Rëzekne Music Vocational School i Rëzekne, Lettland. Hon har i många år varit engagerad i olika Erasmus+-projekt på skolan, som har både musikutbildningar och utbildningar inom journalistik och skrivande.

Erasmus+ kontaktseminarier - Inara Grocé.

Inara Grocé åkte till mötet främst för att träffa kollegor inom Erasmus+ och för att knyta nya kontakter och partners inför framtida projekt. Men också för att lära sig mer om Erasmus+ ackreditering och hur man som utbildningsinstitution bäst förvaltar ackrediteringen.

Att träffas och diskutera erfarenheter är viktigt för att hålla sig informerad menar Inara Grocé. TCA-mötena inspirerar till att tänka i nya banor, få nya idéer till projekt, att inspireras av vad som händer i andra länder i Europa. Inte minst i Skandinavien som hon samarbetat med många gånger.

Motsvarade mötte dina förväntningar?

̶  Ja jag lärde mig något nytt i varje aktivitet, gruppdiskussion och i mötet med varje enskild person, svarar Inara Grocé. Förutom information om Erasmus+ projekt ger mötena värdefull erfarenhet för mig personligen, i min yrkesmässiga utveckling. Jag får bra input i hur man bäst genomför workshops, teori och praktik inom inkluderingsfrågor med mera. Och samtidigt får jag träna mina språkkunskaper!

Vad tar du med dig från mötet när du åker hem?

̶  Nya personliga kontakter från minst åtta andra länder! Jag är övertygad om att jag i framtiden kommer att samarbeta med kunniga projektledare i Erasmus+projekt tillsammans med Norge, Sverige, Tyskland, Serbien och Grekland. Vi har diskuterat utbyten och jag har fått värdefulla idéer till olika förbättringar av min skolas musikutbildningar.

Wendy Mercier, programrektor på Kungstensgymnasiet

Wendy Mercier är programrektor på samhällsvetenskapliga programmet på Kungstensgymnasiet i Stockholm. Wendy är skolledare och Erasmus+koordinator. Skolan blev beviljad Erasmus+ ackreditering samma år som mötet i Helsingborg ägde rum.

Erasmus+ kontaktseminarier - Wendy Mercier.

Wendy Mercier berättar att hon i egenskap av koordinator för Erasmus+  deltog i TCA-mötet i Helsingborg eftersom hon ville lära sig mer om hur man kan knyta kontakter med andra ackrediterade organisationer i Europa. Och hennes förväntningar uppfylldes med råge, berättar hon. Seminariedagarna var ytterst relevanta med mycket tid för att dela information och inspiration både organisationer emellan och med deltagande myndigheter.

Förberedelserna för gymnasieeleverna på Kungstensgymnasiet är redan i full gång då de åker på utlandspraktik till hösten. Att skolan nu är Erasmus+ackrediterad motiverar skolan att utveckla samarbeten med befintliga och nya partners i Europa ännu mer. Målet är att erbjuda en högkvalitativ och hållbar utlandspraktik.

Hur har seminariet i Helsingborg underlättat framtida kontakter?

̶  TCA:n gav tillfällen att knyta personliga kontakter, både med teamet från det nationella Erasmus+kontoret och även med de andra deltagarna. UHR:s Erasmus+ team var mycket tillgängliga och hjälpte till att tolka informationen. Efter mötet kommer det vara mycket lättare att ta direktkontakt med alla de som var här – 109 aktörer från 21 EU-länder, berättar Wendy Mercier.

Hur var studiebesöken under mötet?

̶  Jag trodde syftet med studiebesöken främst var till för att de utländska kollegorna skulle få en inblick i det svenska utbildningssystemet, svarar Wendy Mercier. Men det var mycket mer genomtänkt än så. Studiebesöken skedde på skolor som var aktiva inom Erasmus+ inom samma sektor som deltagarna. Jag besökte Procivitas gymnasium i Helsingborg, fortsätter hon. De hade förberett gedigna presentationer av en språklärare, en elev och en rektor för gymnasieskolan, samt rektorn för yrkeshögskoleutbildningarna. Alla delade med sig på ett mycket levande sätt av sina erfarenheter och det värmde att få träffa andra som också sätter stort värde på att förmedla till ungdomar den berikande förmågan att kunna växla mellan olika perspektiv.

Wendy Mercier konstaterar slutligen att hon fått med sig ett metaperspektiv gällande grupprocesser. Upplägget på mötet bjöd på övningar som främjade sammanhang och gemenskap och ledde till handling. Inte minst tar hon med sig några ess i rockärmen från värdarna på mötet till sin egen skola som kan användas vid större projektveckor. När elever på kort tid ska lära sig att samarbeta med andra som de inte känner så väl.

Aktuella kontaktseminarier

Listade utifrån sista ansökningdatum

FÖRSKOLA OCH SKOLA, YRKESUTBILDNING, VUXNAS LÄRANDE

Kontaktseminarium: Erasmus+ Small-Scale Partnerships (KA2): Inclusion & Diversity Contact Making Seminar

För vem: Aktörer inom förskola och skola, vuxnas lärande och/eller yrkesutbildning som är nya för Erasmus+ partnerskap (KA2)
Tema: Lär dig mer om vad Erasmus+ småskaliga partnerskap innebär och ta chansen att hitta framtida projektpartners!
När: 22-24 september 2025
Plats: Dublin, Irland
Arrangör: Nationella kontoret för Erasmus+ på Irland.
Ansök senast: 19 juni 2025.
Mer information och ansökan om en plats:  Erasmus+ Small-Scale Partnerships (KA2): Inclusion & Diversity Contact Making Seminar på SALTO-plattformen

Kontakt på UHR: tca@uhr.se

FÖRSKOLA OCH SKOLA,YRKESUTBILDNING, HÖGRE UTBILDNING, VUXNAS LÄRANDE

Tematiskt seminarium: ALIGN E+: Action-based Learning for ImprovinG Needs analysis in Erasmus+

För vem: Befintliga eller pressumtiva projektägare inom förskola/skola, yrkesutbildning, vuxnas lärande och/eller högre utbildning. Fokus på Erasmus+ samarbetspartnerskap (KA2).
Tema: Hur lyckas man med behovsanalysen inför en ansökan om Erasmus+ projekt?
När:  12–14 november 2025.
Plats: Budapest, Ungern
Arrangör: Nationella kontoret för Erasmus+ i Ungern.
Ansök om en plats senast: 27 juni 2025.
Mer information och ansökan om en plats:ALIGN E+: Action-based Learning for ImprovinG Needs analysis in Erasmus+ på SALTO-plattformen

Kontakt på UHR: tca@uhr.se

YRKESUTBILDNING, HÖGRE UTBILDNING, VUXNAS LÄRANDE

Tematiskt seminarium: Impact measurement and sustainability in career counselling

För vem: Studie- och karriärvägledare inom skola eller högre utbildning
Tema: Att utforska hur kvaliteten på och effekten av studie- och karriärvägledning kan mätas och följas upp.
När: 13-15 oktober 2025.
Plats: Bratislava, Slovakien
Arrangör: Det nationella kontoret för Erasmus+ i Slovakien.
Anmäl dig senast: 30 juni 2025.
Mer information och ansökan om en plats: Impact measurement and sustainability in career counselling på SALTO-plattformen

Kontakt på UHR: tca@uhr.se

VUXNAS LÄRANDE

Kontaktseminarium: Erasmus+ Program & Epale: a window of opportunities for Public Libraries, as Adult Education Providers

För vem: Bibliotekspersonal eller andra aktörer som arbetar gentemot bilbiotek och som är intresserade av bilbiotekens roll för vuxnas lärande
Tema: Internationellt samarbete mellan bilbiotek, med fokus på vuxnas lärande
När: 25-28 november 2025.
Plats: Bryssel, Belgien
Arrangör: Nationella kontoret för Erasmus+ i Belgien
Ansök senast: Förlängd deadline till 4 juli 2025.
Mer information och ansökan om en plats: Erasmus+ Program & Epale: a window of opportunities for Public Libraries, as Adult Education Providers på SALTO-plattformen

Kontakt på UHR: tca@uhr.se

HÖGRE UTBILDNING

Tematiskt seminarium: Teaching for Tomorrow: Global Education for Global Challenges - Citizenship and Inclusion in Teacher Training for Primary Education

För vem: Personal verksam inom förskolelärarutbildningen och/eller grundlärarutbildningen
Tema: Hur kan lärarutbildare förbereda sina lärarstudenter att arbeta inkluderande i ett klassrum med ökad kulturell och språklig mångfald?
När: 29 september – 1 oktober 2025.
Plats: Leiden, Nederländerna.
Arrangör: Det nationella kontoret för Erasmus+ i Nederländerna.
Ansök senast: 7 juli 2025.
Mer information och ansökan om en plats: Teaching for Tomorrow: Global Education for Global Challenges - Citizenship and Inclusion in Teacher Training for Primary Education på SALTO-plattformen

Kontakt på UHR: tca@uhr.se

Senast uppdaterad: 27 juni 2025