Nu har ansökningsomgången för Erasmus+ 2025 öppnat. EU:s samarbets- och utbytesprogram Erasmus+ ger organisationer inom hela utbildningsområdet möjlighet att söka bidrag för utbyten, nätverkssamarbeten och andra projekt som syftar till ny kunskap och kompetensutveckling.

Programmet vänder sig till dig som arbetar inom för-, grund- eller gymnasieskola, yrkesutbildning, högre utbildning eller vuxnas lärande. Både lärare och annan personal, elever, studerande och studenter har möjlighet att delta i utbyten och samarbeten.   

Erasmus+ är indelat i två programområden, mobilitet och partnerskap, och ansökningsomgången innefattar bägge delarna.

Erasmus+ mobilitet

Erasmus+ mobilitet finns för skola (förskola, grundskola och gymnasium), yrkesutbildning (inklusive yrkesprogram på gymnasieskolan), vuxnas lärande (allmänt lärande utanför yrkesutbildning) och högre utbildning.

Syftet med programmet är att ge individer berikande erfarenheter genom breddat lärande samt att öka utbildningens kvalitet hos de organisationer som är involverade. 

För sektor förskola och skola, vuxnas lärande och yrkesutbildning

Delprogrammet Erasmus+ mobilitet korttidsprojekt riktar sig till organisationer som ansöker för första gången eller som planerar ett mindre antal aktiviteter.

Erasmus+ mobilitet korttidsprojekt

Har er organisation en ackreditering inom Erasmus+ ansöker ni om budget inom ert projekt.

Erasmus+ ackreditering skola - ansök om budget

Erasmus+ ackreditering vuxnas lärande - ansök om budget

Erasmus+ ackreditering yrkesutbildning - ansök om budget

För högre utbildning

Erasmus+ International Credit Mobility

Erasmus+ mobilitet högre utbildning

Erasmus+ partnerskap

Programdelen syftar till att främja internationalisering och stärka kapaciteten hos de deltagande organisationerna, samt att ta fram innovativa och kvalitativa produkter för utbildningssektorn. Det finns två typer av partnerskap: småskaliga partnerskap och samarbetspartnerskap.

Småskaliga partnerskap

Erasmus+ småskaliga partnerskap riktar sig till organisationer inom förskola, skola, yrkesutbildning eller vuxnas lärande och särskilt dem som är nya inom Erasmus+ eller har mindre erfarenhet av programmet.

Erasmus+ småskaliga partnerskap

Samarbetspartnerskap

Erasmus+ samarbetspartnerskap är tänkta att främja nätverkande och utveckling av innovativa metoder och aktiviteter mellan länder. Organisationer verksamma inom områdena förskola, skola, yrkesutbildning, vuxnas lärande och högre utbildning kan söka.

Erasmus+ samarbetspartnerskap

Fokus på digitalisering, inkludering, hållbarhet och aktivt medborgarskap

De fyra huvudsakliga prioriteringarna för programperioden 2021 - 2027 fortsätter att gälla under programåret 2025. Vi uppmuntrar projekt inom dessa teman, men självklart går det bra att söka bidrag för projekt även med annat fokus.

Prioriterade områden inom Erasmus+

Aktuella ansökningsperioder

Ansökan är öppen från och med den 20 november 2024. Sista ansökningsdag för Erasmus+ mobilitet är den 19 februari 2025 och för Erasmus+ småskaliga partnerskap och samarbetspartnerskap är sista ansökningsdag den 5 mars 2025.

Mer information

Om Erasmus+

Erasmus+ programhandledning

Svenska: Programhandledningen för Erasmus+, EU-kommissionens webbplats

Engelska: Erasmus+ Programme Guide, EU-kommissionens webbplats 

Erasmus+ Förenar och berikar signatur.

Europeiska unionen logotyp.