Maria Brogren är Innnovations- och forskningsråd på Sveriges ambassad i Washington DC. Här är hennes rapport för april 2023. 

Aktuellt inom amerikansk utbildnings-, forsknings- och innovationspolitik

Bidenadministrationen och den amerikanska kongressen lägger stor vikt vid forsknings- och innovationspolitik. Det märks bland annat genom stora satsningar på FoU i nya lagpaket som Chips and Science Act och Inflation Reduction Act samt genom att presidenten har gett plats för chefen för Office of Science and Technology Policy (som ger presidenten forsknings- och innovationspolitiska råd) i sitt kabinett. Administrationen anser att internationellt samarbete (med likasinnade länder) är viktigt för USA:s konkurrenskraft – inte minst i teknikkapplöpningen med Kina. Kompetensförsörjning till FoI är en prioriterad fråga där administrationen betonar vikten av att stärka STEM-kunskaperna redan i grundskolan för att kunna tillgodose behovet av arbetskraft för framtidens kunskapsintensiva jobb. Även behovet av att inkludera alla grupper i samhället i detta kunskapslyft betonas. En åtgärd som presidenten har vidtagit är att utse flera icke-vita och kvinnor till chefer för federala forskningsfinansiärer och andra ledande roller i FoI-systemet. När det gäller forsknings- och teknikområden prioriteras bland annat AI, kvantteknik, halvledarkomponenter, cancerforskning, kritiska mineral och grön omställning.

Samarbeten mellan universitet i Sverige och USA stärker kvaliteten, men avtal för kontinuitet behövs

Det finns massor med pågående transatlantiska samarbeten, inte minst mellan enskilda universitetsforskare. Samarbetena genererar ofta publikationer av högre kvalitet än vad de svenska och amerikanska lärosätenas separata publikationer uppnår. En utmaning är dock att få samarbetena att hålla över tid, till exempel om drivande forskare byter arbetsgivare. Därför kan avtal mellan svenska och amerikanska lärosäten om till exempel gemensamma doktorandprogram eller återkommande ömsesidiga studentutbyten vara viktiga som en grund för långsiktigt forskningssamarbete.

Initiativ som drivs av handelskammare stärker utbyten och samarbeten

Ett aktuellt initiativ som Innovations- och forskningskontoret (OSI) på Sveriges ambassad i Washington DC bidrar till är SIREUS-plattformen, där 13 svenska universitet deltar. Syftet med plattformen är att stärka uppkopplingen av de svenska universiteten mot USA. Med uppkoppling menas här alltifrån student- och forskarmobilitet, via kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan universitetsledningar om hur universitet på bägge sidor arbetar med innovation, till samarbete om forskning och praktik med stora globala företag som finns både i Sverige och USA. Plattformen drivs av svensk-amerikanska handelskammaren SACC-USA och har därmed en naturlig regional förankring i USA genom SACC:s 20 regionala kammare. I dagsläget har åtta amerikanska universitet knutits till plattformen.  

Initiativ och avtal kring grön omställning

Inom området grön omställning bidrar OSI Washington till Green Transition Initiative, vilket har grundats av ambassaden i Washington, Business Sweden, Vinnova och Energimyndigheten för att öka samarbetet mellan Sverige och USA inom innovationer för klimatomställning.

Sverige har sedan 2006 ett ramavtal med USA om samarbete inom forskning och teknik. OSI Washington arbetar för närvarande med att få på plats två så kallade Implementing Arrangements under ramavtalet för att stärka samarbetet inom grundläggande energiforskning respektive cancerforskning.

Kort om Maria Brogren:

Maria Brogren är sedan 2021 innovations- och forskningsråd i Washington, D.C. Maria har varit verksam som solenergiforskare vid Uppsala universitet och arbetat med forskningsfinansierings- och innovationsfrågor på  myndigheter i Sverige och inom EU, samt i näringslivet. 

Här kan du anmäla dig för att prenumera på nyhetsbrev från Innovations- och forskningråden i Washington DC.