Maria Brogren är innovations- och forskningsråd på Sveriges ambassad i Washington DC. Fokus i denna rapport är det nya samarbetsavtalet mellan USA och Sverige med syfte att främja samarbete inom cancerforskningen och implementering av forskningsresultat i cancervården. Forskningsavtalet förväntas även mobilisera ytterligare resurser till svensk-amerikanskt forskningssamarbete.

Deputy Secretary for Health and Human Services (HHS), Andrea Palm, signerade avtalet för USA och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson signerade avtalet för Sverige. Undertecknandet bevittnades av Bedo Odegbile, HHS, och Maria Brogren, ambassaden i Washington. Deputy Secretary for Health and Human Services (HHS), Andrea Palm, signerade avtalet för USA och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson signerade avtalet för Sverige. Undertecknandet bevittnades av Bedo Odegbile, HHS, och Maria Brogren, ambassaden i Washington.

Nytt ambitiöst samarbetsavtal inom cancerforskning mellan Sverige och USA 

Den 13 mars ingick Sverige och USA ett bilateralt samarbetsavtal om cancerforskning. Avtalet undertecknades av sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson och Andrea Palm, USA:s vice hälsominister, vid en ceremoni under konferensen US-Sweden Cancer Summit 2024 på Sveriges ambassad i Washington.

Avtalet är ett så kallat genomförandeavtal under det bilaterala ramavtalet om forsknings- och tekniksamarbete mellan Sverige och USA. Canceravtalet syftar till att främja samarbete inom cancerforskning och implementering av forskningsresultat i cancervården. Samarbetet ska bidra till forskningsresultat som kan stärka hela sjukvårdskedjan för cancerpatienter, från prevention till ökad livskvalitet för dem som överlevt cancer.

Cancer Moonshot - ett flaggskeppsintitiativ

Avtalet har en tydlig koppling till Cancer Moonshot, vilket är President Bidens flaggskeppsinitiativ för att ”end cancer as we know it”. Cancer Moonshot startades redan 2016 när Biden var vicepresident under president Obama men fick ny kraft i februari 2022, då en senior rådgivande roll för satsningen inrättades i Vita huset. Vidare skapades ett cancerkabinett där chefer för ett 20-tal myndigheter och departement ingår.

Cancer Moonshot kretsar kring två mål:

  1. Antalet personer som går bort i cancer ska minskas med minst 50 procent de nästkommande 25 åren (till år 2047). Detta innebär att 4 miljoner dödsfall i cancer ska förhindras.
  2. Situationen för familjer som lever med och överlever cancer ska förbättras.

För att nå målen prioriteras exempelvis insatser ökad tillgång till cancerscreening, kunskapsökning för att förhindra exponering för farliga ämnen och ökad takt i att få ut innovationer i vården.

Cancer Moonshots tydliga mål, presidentparets personliga engagemang och den utpekade rådgivaren, som även hon ”personifierar” cancerfrågan, bidrar till att mobilisera resurser, inte bara från myndigheterna som ingår i cancerkabinettet, utan även från akademin och näringslivet, för att nå målen.

Forskningssamarbetet ska stärkas

Omfattande samarbete pågår sedan länge mellan svenska och amerikanska forskare. Exempelvis finansierade USA:s nationella cancerinstitut NCI under den gångna femårsperioden över 90 forskningsprojekt där svenska forskare deltog. Några exempel på samarbeten är mellan Lunds universitet och NCI, mellan Karolinska institutet och Mayo Clinic, samt mellan Sahlgrenska och Memorial Sloan Kettering Cancer Center, men det finns många, många fler. Ta del av informationen på webbplatsen för USA:s nationella cancerinstitut NCI.

Under US-Sweden Cancer Summit diskuterades möjliga områden för fördjupat samarbete, exempelvis inom förebyggande, diagnostik, kliniska prövningar och datadelning, samt rehabilitering. I det fortsatta arbetet blir det centralt för Sverige att definiera och föreslå konkreta samarbetsprojekt inom ramen för avtalet.

Trots redan gott samarbete bedöms det nya avtalet vara viktigt för att mobilisera ytterligare resurser till svensk-amerikanskt forskningssamarbete. Med på US-Sweden Cancer Summit fanns företrädare för Vetenskapsrådet och Vinnova, liksom NCI, och i en panel diskuterade finansiärerna vilka instrument som redan finns på plats för bilateralt cancerforskningssamarbete, exempelvis mobilitetsstöd, och vad som kan vara kommande instrument. Det finns också möjlighet att ta med amerikanska forskare med finansiering från NCI i EU-projekt inom Horisont Europas Cancer Mission.

Policydialog för att vässa båda ländernas cancerstrategier

Canceravtalet lägger även en god grund för fördjupad policydialog mellan berörda myndigheter. De stora likheterna mellan Cancer Moonshot och Sveriges nuvarande cancerstrategi från 2009 var anledningen till att OSI-kontoret i Washington våren 2022 identifierade ett ökat formaliserat samarbete inom cancer som särskilt gynnsamt för Sverige. Sedan dess har USA stärkt sitt arbete mot cancer ytterligare och presenterat en ny cancerstrategi (2023). Med den översyn av den svenska cancerstrategin som nyligen inletts och som leds av professor Mef Nilberg, finns därför synnerligen goda möjligheter till ömsesidigt lärande mellan Sverige och USA om var som fungerar bra respektive mindre bra längs hela kedjan från förebyggande till rehabilitering.

Samarbetet inom ramen för avtalet ska följas upp årligen, och innovations- och forskningskontoret ser fram emot att få fortsätta bidra i framdriften av avtalet.

Kort om Maria Brogren:
Maria Brogren är sedan 2021 innovations- och forskningsråd i Washington, D.C. Maria har varit verksam som solenergiforskare vid Uppsala universitet och arbetat med forskningsfinansierings- och innovationsfrågor på  myndigheter i Sverige och inom EU, samt i näringslivet. 
Prenumera på nyhetsbrev från Innovations- och forskningråden i Washington DC.